Tales of Mordor

Wybierając się do Mordoru należy pamiętać o zabraniu ze sobą przedmiotów potrzebnych do biwakowania. Nie trzeba dbać o nieprzemakalne namioty, deszcz w Mordorze pojawia się naprawdę rzadko. Warto - jako prowiant - zabrać ze sobą lembasy - chleb elfów. Jeśli nie macie gdzie go kupić, możecie przyrządzić go własnoręcznie!

Lembasy - chleb podróżny

Składniki:
  • 2-3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść jagód goji (rodzynek, lub orzechów)
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki cukru pudru
 
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać. Mleko, miód, jajko zmiksować. Dodać do suchych składników.
  2. Całość wymieszać, dodaj jagody i wyrobić. Gdyby było zbyt rzadkie dodać mąki. Ciasto ma być takie żeby odchodziło od miski i dłoni i można było je rozwałkować.
  3. Ciasto rozwałkować i wyciąć kwadraty. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni do czasu aż zarumienią się lekko z wierzchu.



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl